Ekstrakt z grzyba Hericum Erinaceus standaryzowany do zawartości 30% polisacharydów. Połączenie ze sproszkowanym grzybem pozwala zachować pełne spektrum jego działania. Obecne w nim składniki aktywne biorą udział w produkcji czynnika wzrostu nerwów (ang. Nerve Growth Factor - NGF).
SOPLÓWKA JEŻOWATA (Hericium Erinaceus) - jest rodzajem grzyba, który był znany i ceniony już w tradycyjnej medycynie chińskiej. Roślina ta ze względu na swój specyficzny kształt przypominający zwisające sople jest nazywana również "grzywą lwa". Należy jednak zwrócić uwagę na jej szerokie spektrum działania. Soplówka jeżowata stymuluje pracę układu nerwowego, a tym samym mózgu, przyczyniając się do poprawy pamięci i zdolności koncentracji. Stosuje się ją również w celu wzmocnienia odporności organizmu i ochrony układu sercowo-naczyniowego. Hericum Erinaceus przyczynia się do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego. Wspomaga proces trawienia, a także ochronę i odbudowę błony śluzowej żołądka.
Skład | Jedna kapsułka | Dzienna porcja 2 kapsułki |
Ekstrakt z soplówki jeżowatej (Hericium Erinaceus) |
250 mg | 500 mg |
w tym polisacharydy 30% | 75 mg | 150 mg |
Sproszkowana soplówka jeżowata (Hericium Erinaceus) |
150 mg | 300 mg |
Producent: Biovitalic Sp. z o. o.
Suplement diety Soplówka jeżowata, masa netto 24g. Opakowanie: 60 kapsułek.
Składniki: Ekstrakt z grzyba soplówka jeżowata (Hericum Erinaceus), sproszkowany grzyb soplówka jeżowata (Hericum Erinaceus), otoczka kapsułki - żelatyna.
ZALECANE SPOŻYCIE I PRZECHOWYWANIE
Wkrótce.
SOPLÓWKA JEŻOWATA (Hericum Erinaceus)
To nietypowy rodzaj grzyba, o czym świadczy jego charakterystyczny wygląd, dzięki któremu zaczęto go nazywać "grzywą lwa". Nie to jednak wyróżnia tę roślinę spośród pozostałych, ale właściwości prozdrowotne, które zostały zauważone już w starożytnych Chinach. To zasługa licznych aminokwasów, polisacharydów, polipeptydów, białek i minerałów.
WŁAŚCIWOŚCI:
Soplówka jeżowata (Hericum Erinaceus) to jadalny grzyb, który słynie ze swoich licznych właściwości leczniczych. Szczególnie jest znany ze swojego pozytywnego wpływu na układ nerwowy.
KATEGORIE DZIAŁANIA:
działanie usprawniające pracę mózgu
Hericum Erinaceus poprawia funkcje poznawcze i pamięć [1,2]. Należy pamiętać, że nie została ona zbadana w konkretnym kontekście choroby Alzheimera i Parkinsona u ludzi, a dowody kliniczne w kontekście funkcji mózgu to jednak zostały wykonane badania na w mysim modelu.
1. Przeciwdziałanie chorobie Alzheimera
Przeciwdziała otępieniu w mysim modelu choroby Alzheimera i u osób z łagodnymi zaburzeniami poznawczymi [3,4]. W tym samym modelu soplówka jeżowata poprawiła funkcje poznawcze i funkcję układu cholinergicznego mózgu. Wzmacnia działanie ważnego neuroprzekaźnika - acetylocholiny[5]. U myszy z chorobą Alzheimera soplówka jeżowata zapobiega utracie przestrzennej pamięci krótkoterminowej i rozpoznawania wzrokowego [6].
2. Przeciwdziałanie chorobie Parkinsona:
Hericum Erinaceus w mysim modelu choroby Parkinsona zmniejszyło utratę komórek dopaminergicznych i osłabiło deficyty ruchowe, co sprawiło, że soplówka jeżowata może spowolnić postęp choroby Parkinsona [7].
poprawa nastroju
Podczas badania objawów menopauzy trwającego 4 tygodnie po zażyciu ekstraktu z Hericum Erinaceus zaobserwowano zmniejszenie takich objawów jak: drażliwość, problemy z koncentracją, lęk i kołatanie serca. W wyniku złagodzenia tych objawów zauważono również poprawę jakości snu [8].
działanie na układ nerwowy
Soplówka jeżowata poprawiła wzrost i regenerację nerwów w modelach zwierzęcych. Dotyczy to zarówno mózgu, jak i całego ciała [9, 10, 11, 12]. Soplówka jeżowata sprzyjała również regeneracji nerwów po uszkodzeniu kończyn u szczurów [13]. W badaniu komórkowym grzyb ten promował produkcję czynnika wzrostu nerwów (NGF) [14], jednak efekty te nie zostały jeszcze zbadane u ludzi.
działanie na układ immunologiczny
Związki obecne w soplówce jeżowatej poprawiły funkcję odpornościową u myszy. Polisacharyd z grzyba zwiększał zarówno odporność komórkową, jak i hormonalną. Autorzy badania sugerują, że polisacharyd może regulować aktywność komórek odpornościowych w ścianie jelit [15]. Soplówka jeżowata może wspierać odpowiedź immunologiczną. Potwierdza to badanie na myszach zakażonych śmiertelną dawką salmonelli typhimurium, w którym soplówka jeżowata przedłużyła żywotność i chroniła wątrobę przed uszkodzeniem [16]. Należy dodać, że naukowcy nie przeprowadzili badań klinicznych dotyczących Hericum Erinaceus na ludzki układ odpornościowy.
działanie przeciwzapalne
U myszy z ostrym zapaleniem jelit soplówka jeżowata poprawiła objawy i zmniejszyła krwawienie z jelit [17]. U szczurów z uszkodzeniem mózgu wyciągi z Hericum Erinaceus zmniejszyły rozmiar urazu i zmniejszyły poziom cytokin zapalnych [18]. W badaniu komórkowym soplówka jeżowata wspierała działanie przeciwzapalne na makrofagi i poprawiała markery stanu zapalnego tkanki tłuszczowej związanego z otyłością [19].
działanie obniżające poziom glukozy we krwi
Soplówka jeżowata obniżyła poziom glukozy we krwi o prawie 50%. Wynik ten dotyczył zarówno myszy zdrowych [20]. Soplówka jeżowata zwiększyła również tolerancję glukozy u myszy z cukrzycą [21], natomiast u szczurów z cukrzycą obniżyła poziom glukozy we krwi [22]. U szczurów z bólem neuropatii cukrzycowej grzywa lwa znacząco podniosła próg bólu, jednocześnie poprawiając poziom glukozy [23].
pozytywny wpływ na pracę jelit
Ekstrakt z Hericum Erinaceus chronił przed uszkodzeniem błony śluzowej żołądka i wrzodami u szczurów [24, 25]. Badania wykazały, że chroni również przed zapaleniem błony śluzowej żołądka [26] i zapaleniem jelita grubego prawdopodobnie przez tłumienie zapalnych cytokin i zmniejszenie krwawienia z jelit [27].
działanie na wątrobę
Soplówka jeżowata chroniła myszy przed chemicznie indukowanym uszkodzeniem wątroby [28]. Zmniejszała również uszkodzenie wątroby u myszy spowodowane ostrym narażeniem na alkohol u myszy, obniżeniem poziomu ALT, AST i MDA we krwi [29].
wpływ na kości
Soplówka jeżowata jest źródłem polisacharydów, które w badaniu szczurów przyczyniły się do poprawy gęstości kości oraz ich wytrzymałości [30].
1. Pod jakimi innymi nazwami występuje soplówka jeżowata?
Innymi nazwami soplówki jeżowatej są: Hericum Erinaceus, Lion's Mane mushroom lub Yamabushitake.
2. Za co jest odpowiedzialny czynnik wzrostu NGF?
NGF, czyli czynnik wzrostu nerwów (ang. Nerve Growth Factor) przyczynia się do zwiększenia tempa wzrostu neuronów, a także zapewnia ich prawidłowy metabolizm. Odpowiada również za wsparcie ważnego procesu mielinizacji, który polega na pokrywaniu włókien nerwowych mieliną, która umożliwia sprawną komunikację między neuronami. Jej efektem jest lepsza praca mózgu, która umożliwia sprawne myślenie i łatwiejsze zapamiętywanie. Soplówka jeżowata sprzyja tworzeniu nowych połączeń synaptycznych.
3. Kto powinien sięgnąć po soplówkę jeżowatą?
Ze względu na to, że soplówka jeżowata usprawnia procesy myślenia i ułatwia zapamiętywanie, dlatego może być dobrym suplementem diety dla studentów i wszystkich tych, którzy chcą polepszyć pracę mózgu. To doskonały preparat również dla osób, które chcą zmniejszyć ryzyko wystąpienia miażdżycy. Soplówka jeżowata przyczynia się do zmniejszenia frakcji złego cholesterolu w organizmie. Roślina od wieków słynie również ze swojego dobroczynnego wpływu na układ trawienny. Pomaga zwalczyć dyskomfort występujący w żołądku, śledzionie, a także ograniczyć uczucie pieczenia i wyeliminować nieprzyjemny zapach z ust.
4. Czy soplówka jeżowata wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego?
Tak, soplówka jeżowata wspiera prawidłową pracę układu odpornościowego. Jest to zasługa obecności interferonów, które odpowiadają za zwiększenie białych krwinek, które odpowiadają za odporność organizmu.
5. Czy soplówka jeżowata może być stosowana również przez cukrzyków?
Tak, oczywiście, ponieważ jedną z właściwości soplówki jeżowatej jest zmniejszenie zbyt wysokiego poziomu cukru we krwi. Roślina pomaga przywrócić prawidłową tolerancję glukozy.
6. Dlaczego wybrać suplement diety Boca Botanica?
Składniki suplementów diety Boca Botanica są dobierane z niezwykłą starannością. Ich wyróżnikiem jest wysokie stężenie składników aktywnych, ale również w pełni naturalne pochodzenie. Suplementy marki Boca Botanica są pozbawione wszelkiego rodzaju sztucznych wypełniaczy: substancji zbrylających, konserwujących czy zapachowych. Są również wolne od GMO i nie zawierają glutenu.
7. Dlaczego suplement łączy w sobie ekstrakt i sproszkowaną formę?
Połączenie ma na celu ułatwienie wchłaniania suplementu, a tym samym zwiększenie efektywności jego działania. Sproszkowana forma rośliny w nieprzetworzonej w pełni na ekstrakt postaci wzmacnia naturalne działanie preparatu. Ekstrakty roślinne są pozyskiwane z całych roślin lub ich części, które zawierają największą ilość składników odżywczych. Połączenie tych dwóch form to idealny kompromis i umożliwienie kompletnego wchłaniania. Należy również pamiętać, że wpływ na wchłanianie składników aktywnych ma również sposób ich przyjmowania. Znaczenie ma tu ilość popijanej wody oraz to, czy jest ona ciepła, czy zimna. Wpływ na wchłanianie substancji odżywczych mają również czynniki genetyczne, które warunkują intensywność procesów trawiennych.