PL
Scroll Top
Logo Boca Botanica
Immunity

Allium sativum L. 10:1

Czarny czosnek

Ekstrakt z naturalnie fermentowanego czosnku (Allium Sativum L.) wspomaga funkcjonowanie układu odpornościowego. Proces fermentacji pozwolił na zwiększenie ilości substancji biologicznie czynnych i redukcji charakterystycznego, nieprzyjemnego zapachu. Czarny czosnek pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu i zwiększyć zdolność antyoksydacyjną organizmu.

CZARNY CZOSNEK (Allium sativum L.) - był znany już w starożytności. Uważano go wtedy za naturalną metodę zapewniającą nieśmiertelność. Swoją charakterystyczną barwę zawdzięcza procesowi fermentacji, podczas którego wydziela się ciemny barwnik - melanoidyna. Czosnek wspomaga organizm w walce z drobnoustrojami oraz wzmacnia układ odpornościowy. Duże stężenie przeciwutleniaczy zwiększa również zdolność antyoksydacyjną organizmu. Czarny czosnek pomaga również zadbać o urodę. Zawarta w nim siarka poprawia wygląd włosów, skóry i paznokci, natomiast aminokwasy wspierają funkcjonowanie układu trawiennego. Proces fermentacji sprawia, że czosnek jest pozbawiony nieprzyjemnego zapachu, ale też jest łatwiej strawny dla przewodu pokarmowego.

 

Skład Jedna kapsułka Dzienna porcja
1 kapsułka
Ekstrakt z fermentowanego czarnego czosnku (Allium sativum L.) DER 10:1 350 mg 350 mg
 

Producent: Biovitalic Sp. z o. o.

Suplement diety Czarny czosnek masa netto 31,5g. Opakowanie: 90 kapsułek.

Składniki: Czarny czosnek (Allium Sativum L.), otoczka kapsułki - żelatyna.

ZALECANE SPOŻYCIE I PRZECHOWYWANIE

  • Zalecana dzienna porcja konieczna dla uzyskania korzystnego działania:
    1 kapsułkę dziennie wraz z posiłkiem.
  • Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
  • Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji.
  • Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.
  • Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
  • W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów należy przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.
  • W przypadku kobiet w ciąży, kobiet karmiących, lub osób stosujących leki - suplementacja powinna zostać skonsultowana z lekarzem.
  • Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, w miejscach niedostępnych dla małych dzieci.
W mediach

Wkrótce.

Badania

CZARNY CZOSNEK (Allium Sativum L.)

Czosnek ma szereg zastosowań, zarówno jeśli chodzi o kwestie kulinarne, jak i zdrowotne. To naturalny antybiotyk, który pomaga we wzmacnianiu odporności oraz działa przeciwzapalnie. Często bywa używany jako przyprawa do różnych potraw. Dla osób lubiących tę roślinę, ale unikających jej ze względu na zbyt ostry smak doskonałym rozwiązaniem będzie sięgnięcie po czarny czosnek. Jest łagodniejszy, a także posiada bardzo dużo korzyści prozdrowotnych.

 

WŁAŚCIWOŚCI:

Czarny czosnek to rodzaj czosnku starzejącego się lub sfermentowanego. Jego zastosowanie w medycynie jest nieocenione, zaczynając od właściwości antyoksydacyjnych, a kończąc na potencjalnej roli w leczeniu nowotworów [1].

Allium sativum L. jest produktem fermentacji, który powstaje w wyniku obróbki świeżego czosnku przez średnio 10 dni w wysokiej temperaturze (40-60 °C) i dużej wilgotności. Podlega on odczynowi Maillarda, który przyczynia się do powstawania różnych związków. Reakcja ta powoduje również zmianę koloru na charakterystyczną ciemną barwę [2].

 

KATEGORIE DZIAŁANIA:

W krajach azjatyckich czarny czosnek zasłynął głównie dzięki działaniu przeciwutleniającemu. Ma on bowiem unikalny słodki smak i galaretowatą konsystencję [3].

Czarny czosnek posiada różne utleniacze [4]:

 

Czarny czosnek w różnych badaniach wykazywał pozytywne efekty, jeśli chodzi o poziom cholesterolu u pacjentów z jego umiarkowanie wysokim poziomem [9, 10].

W trakcie 12-tygodniowego badania, w którym wzięło udział 60 osób, 30-stu z nich przyjmowało 6 g czarnego czosnku dwa razy dziennie przed posiłkami. Podniósł on poziom HDL (dobry cholesterol) w porównaniu z grupą przyjmującą placebo. Mimo wszystko nie stwierdzono zmian w LDL (zły cholesterol) [11, 12].

Wysoki poziom związków siarki zawartych w czarnym czosnku prowadzi do rozluźnienia naczyń krwionośnych, co skutkuje obniżeniem ciśnienia krwi. Przez 3 miesiące badano 79 pacjentów z wysokim ciśnieniem. Stosowali oni codziennie 2 lub 4 tabletki czarnego czosnku. Zanotowano poprawę [13,14].

Regularna suplementacja w ramach urozmaicenia diety może pomóc w utrzymaniu lub poprawie zdrowia układu sercowo-naczyniowego, jednakże potrzebne jest wykonanie większej ilości badań, aby zauważyć wpływ zażywania czarnego czosnku na serce.

 

Nadal trwają badania nad tym, czy którykolwiek z aktywnych związków czarnego czosnku ma wpływ na komórki rakowe. Na obecnym etapie ciężko jest wyciągnąć konkretne wnioski, ponieważ wiele substancji mających zastosowanie przy nowotworze, nie rozkłada się w żywym układzie.

W niektórych komórkach rakowych bezpośrednia ekspozycja na czarny czosnek zmniejsza cząsteczki sygnałowe JNK i p38MAPK silnie zaangażowane we wczesnym stadium raka. Należą do nich między innymi komórka raka płuca A549, nowotworu HepG2 i piersi MCF-7 [15].

Czarny czosnek i jego aktywne związki są obecnie badane w przypadku:

W dalszym ciągu nie wiadomo, czy profilaktyka przeciwnowotworowa z wykorzystaniem czarnego czosnku jest skuteczna, jednak trwają nad tym prace.

Najczęstsze pytania

1. Jak powstaje czarny czosnek?

Czarny czosnek nie jest osobną odmianą czosnku, ponieważ pozyskuje się go w procesie fermentacji białego czosnku. Charakterystyczna, ciemna barwa powstaje na skutek reakcji cukrów z aminokwasami, w wyniku której tworzy się barwnik zwany melanoidyną. Poza wyglądem należy zwrócić uwagę na liczne właściwości zdrowotne. Czarny czosnek ma aż dziesięciokrotnie więcej wartości odżywczych.

 

2. Za co odpowiada allicyna zawarta w czosnku?

Allicyna to substancja, która zalicza się do związków siarkoorganicznych. To ona odpowiada za charakterystyczny, intensywny zapach i smak czosnku. Allicyna wykazuje działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze. Pomaga utrzymać prawidłowe ciśnienie krwi oraz poziom cholesterolu.

 

3. Kiedy sięgnąć po czarny czosnek?

 Czarny czosnek będzie dobrym wyborem dla osób o słabej odporności, ponieważ wspomaga działanie układu immunologicznego. Nie bez powodu czosnek jest nazywany "naturalnym antybiotykiem". To określenie doskonale pasuje również do tej odmiany, ponieważ czarny czosnek wspomaga walkę z przeziębieniami, stanami zapalnymi, różnego rodzaju infekcjami, także grzybiczymi. Po czarny czosnek warto sięgnąć również w sezonie infekcji, czyli jesienią, kiedy nasza odporność jest słabsza, a ryzyko infekcji większe.

 

4. Czy skłonność do alergii jest przeciwwskazaniem do zażywania czarnego czosnku?

Suplementacja powinna zostać skonsultowana z lekarzem w przypadku kobiet w ciąży, kobiet karmiących lub stosujących leki. Czarny czosnek jest znany z tego, że wycisza reakcje alergiczne. Następuje to w wyniku blokowania wytwarzania enzymu - β-heksozoaminidazy, dzięki czemu komórki nie reagują na obecność przeciwciał IgE.

 

5. Na co pomaga czarny czosnek?

Czarny czosnek ma wiele właściwości odżywczych, dlatego pozwala zadbać o zdrowie w kompleksowy sposób. Zawarty w nim siarkoorganiczny związek chemiczny - allicyna obniża zły cholesterol i pomaga regulować ciśnienie krwi. Liczne aminokwasy sprawiają, że czarny czosnek:

 

6. Jakie wartości odżywcze ma czarny czosnek?

Czarny czosnek to bogate źródło aminokwasów. Znajduje się w nim aż 7 aminokwasów egzogennych i 8 endogennych. Pozostałymi ważnymi składnikami są organiczne związki siarki, lipidy czy alkaloidy. To również cenne źródło witaminy B i C oraz pierwiastków: magnezu, potasu, cynku, a także żelaza.

 

7. Czy produkt może być stosowany przez wegetarian?

Nie, ponieważ otoczka kapsułki składa się z żelatyny, która jest substancją pochodzenia zwierzęcego. To sprawia, że produkt nie może być stosowany przez wegetarian i wegan.

 

8. Czy składniki są wyłącznie pochodzenia naturalnego?

Tak. Suplement diety jest pozbawiony GMO, sztucznych wypełniaczy i glutenu. Jedynym składnikiem jest czarny czosnek, natomiast kapsułka składa się z żelatyny.