PL
Scroll Top
Logo Boca Botanica
FIT & DETOX

Irvingia gabonensis 20:1

African Mango

Silnie skoncentrowany naturalny ekstrakt 20:1 z pestek owocu Irvingia Gabonensis.

IRVINGIA GABONENSIS - to afrykańskie drzewo, którego owoce przypominają mango zarówno pod względem smaku jak i wyglądu. Istnieją liczne odmiany tego szlachetnego owocu, jednak aktywny ekstrakt otrzymuje się z nasion afrykańskiego mango, zwanego również dzikim mango rosnącego w deszczowych lasach Zachodniej Afryki.

ALOE VERA - ekstrakt a aloesu barbadoskiego niezwykle bogaty w wartościowe składniki odżywcze. Zawiera on ponad 200 substancji odżywczych – 20 minerałów np. wapno, magnez, cynk, selen, chrom, 18 aminokwasów, 12 witamin, takich jak A, B1, B2, B3, B6, B12, C, E i K oraz błonnik, enzymy i sterole. Jedną z głównych korzyści ze spożywania aloesu jest wspomaganie i oczyszczanie układu trawiennego.

Skład Jedna kapsułka Dzienna porcja
2 kapsułki
Mango afrykańskie (Irvingia gabonensis) - ekstrakt z pestek 20:1 300 mg 600 mg
Aloes zwyczajny (Aloe vera) - ekstrakt 4:1 20 mg 40 mg
(Równowartość 10:1) (6.000 mg) (12.000 mg)
 

Producent: Biovitalic Sp. z o. o.

Suplement diety African Mango masa netto 29g. Opakowanie: 90 kapsułek.

Składniki: ekstrakt z pestek mango afrykańskiego (Irvingia gabonensis), ekstrakt z liści aloesu zwyczajnego (aloe vera), otoczka kapsułki - żelatyna.

ZALECANE SPOŻYCIE I PRZECHOWYWANIE

  • Zalecana dzienna porcja konieczna dla uzyskania korzystnego działania: 1 kapsułkę 2 razy dziennie, minimum 30 minut przed posiłkiem.

  • Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.

  • Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji.

  • Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.

  • Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.

  • W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów należy przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.

  • W przypadku kobiet w ciąży, kobiet karmiących, lub osób stosujących leki - suplementacja powinna zostać skonsultowana z lekarzem.

  • Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, w miejscach niedostępnych dla małych dzieci.

PRZECIWWSKAZANIA

Irvingia gabonensis może przyczyniać się do obniżenia poziomu cukru u diabetyków. Monitoruj swój poziom cukru jeśli jesteś diabetykiem i używasz african mango.

W przypadku planowanej operacji zaprzestań używania african mango przynajmniej 2 tygodnie wcześniej.

1. Ogranicza apetyt i łaknienie na cukry
Wpływa na poziom i wrażliwość na leptynę, która odpowiada za poziom apetytu

2. Spalanie tkanki tłuszczowej
Usprawnia naturalny proces spalania tkanki tłuszczowej

3. Regulacja organizmu
Wpływa na procesy obniżania poziom złego cholesterolu(LDL-C) i cukru we krwi oraz podwyższania poziomu dobrego cholesterolu (HDL-C)

4. Wspomaga metabolizm
Wpływa na poziom hormonu adiponektyny, która wpływa na szereg procesów metabolicznych, szczególnie przemianę glukozy i kwasów tłuszczowych w wątrobie i mięśniach

 

 

 

5. Pomaga pozbyć się cellulitu oraz tłuszczu w okolicach talii
Zawiera polifenole, które zmniejszają ryzyko gromadzenia się nowych złogów tłuszczu, przez co organizm jest zmuszony sięgnąć po wcześniej zgromadzone zapasy

6. Pełne substancji odżywczych
Występują w nim cenne witaminy i substancje odżywcze np. witaminy C, E, B6, K czy kwasy Omega 3, 6 i 9

7. Antyoksydant
Naturalny skład ekstraktu zawiera przeciwutleniacze

8. Zapewnia uczucie sytości / Zmniejsza uczucie głodu
Jest bogate w błonnik, dzięki któremu nie odczuwamy głodu

W mediach

Wkrótce!

Badania

1. Ainge L, Brown N. Irvingia gabonensis and Irvingia wombolu . A State of Knowledge Report undertaken for The Central African Regional Program for the Environment. Oxford Forestry Institute. Department of Plant Sciences. University of Oxford. United Kingdom. 2001. http://carpe.umd.edu/resources/Documents/report-aingebrown2001.pdf
 
2. Matos L, Nzikou JM, Matouba E, Pandzou-Yembe VN, Mapepoulou TG, Linder M, Desobry S. Studies of Irvingia gabonensis seed kernels: Oil technological applications. Pak J Nutr . 2009;8(2):151-157.
 
3. Onimawo IA, Oteno F, Orokpo G, Akubor PI. Physiochemical and nutrient evaluation of African bush mango ( Irvingia gabonensis ) seeds and pulp. Plant Foods Hum Nutr . 2003;58:1-6.
 
4. Joseph JK. Physico-chemical attributes of wild mango ( Irvingia gabonensis ) seeds. Bioresour Technol . 1995;53(2):179-181.
 
5. George IN, Zhao Y. Pharmacological activity of 2,3,8-tri-O-methyl ellagic acid isolated from the stem bark of Irvingia gabonensis . Afr J Biotechnol . 2007;6(16):1910-1912.
 
6. Okolo CO, Johnson PB, Abdurahman EM, Abdu-Aguye I, Hussaini IM. Analgesic effect of Irvingia gabonensis stem bark extract. J Ethnopharmacol . 1995;45(2):125-129.
 
7. Akubor PI. The suitability of African bush mango juice for wine production. Plant Foods Hum Nutr . 1996;49(3):213-219.
 
8. Leakey R. Potential for novel food products from agroforestry trees: a review. Food Chem . 1999;66(1):1-14.
 
9. Onyeike E, Olungwe T, Uwakwe A. Effect of heat treatment and defatting on the proximate composition of some Nigerian local soup thickeners. Food Chem . 1995;53(2):173-175.
 
10. Ndjouenkeu R, Goycoolea FM, Morrisa ER, Akingbala JO. Rheology of okra ( Hibiscus esculentus L.) and dika nut ( Irvingia gabonensis ) polysaccharides. Carbohydr Polym . 1996;29(3):263-269.
 
11. Leakey R, Greenwell P, Hall M, et al. Domestication of Irvingia gabonensis : 4. Tree to tree variation in food thickening properties and in fat and protein contents of dika nut. Food Chem . 2005;90:365-378.
 
12. Anegbeh PO, Usoro C, Ukafor V, Tchoundjeu Z, Leakey RR, Schreckenberg K. Domestication of Irvingia gabonensis : 3. Phenotypic variation of fruits and kernels in a Nigerian village. Agrofor Syst . 2003;58:213-218.
 
13. Ekpe OO, Umoh IB, Eka OU. Effect of a typical rural processing method in the proximate composition and amino acid profile of bush mango seeds. Afr J Food Agric Nutr Dev . 2007;7(1):1-12.
 
14. Agbogidi MO, Dolor DE. An assessment of the growth of Irvingia gabonensis (Aubry-Lecomte Ex ORorte) bail seedlings as influenced by crude oil contamination of soil. Asian J Plant Sci . 2007;6(8):1287-1292.
 
15. Musa SD, Musa UT, Ogidiolu A. Influence of soil conditions on the growth of duka nut ( Irvingia Gabonensis Var) in mid Western Nigeria. Am Eurasian J Sustain Agric . 2009;3(1):45-52.
 
16. Ayuk E, Duguma B, Franzel S, et al. Uses, management and economic potential of Irvingia gabonensis in the humid lowlands of Cameroon. Forest Ecol Manage . 1999;113(1):1-9.
 
17. Joseph K, Aworh OC. Post harvest treatment of wild mango ( Irvingia gabonensis ) for improved shelf life. Food Chem . 1992;44(1):45-48.
 
18. Udeala OK, Onyechi JO, Agu SI. Preliminary evaluation of dika fat, a new tablet lubricant. J Pharm Pharmacol . 1980;32(1):6-9.
 
19. Oboh G, Ekperigin MM. Nutritional evaluation of some Nigerian wild seeds. Nahrung . 2004;48(2):85-87.
 
20. Onyeike EN, Acheru GN. Chemical composition of selected Nigerian oil seeds and physiochemical properties of the oil extracts. Food Chem . 2002;77(4):431-437.
 
21. Tairu AO, Hofmann T, Schieberle P. Studies on the key odorants formed by roasting of wild mango seeds ( Irvingia gabonensis ). J Agric Food Chem . 2000;48(6):2391-2394.
 
22. Ogunsina BS, Koya OA, Adeosun OO. Deformation and fracture of dika nut ( Irvingia gabonensis ) under uni-axial compressive loading. Int Agrophys . 2008;22:249-253.
 
23. Ogunsina B, Koya O, Adeosun O. A Table Mounted Device for Cracking Dika Nut ( Irvingia gabonensis ). Agricultural Engineering International: CIGR Ejournal Manuscr . PM 08 011. Vol.X. August 2008.
 
24. Onyechi JO, Udeala OK. The tabletting properties of dika fat lubricant. Drug Dev Ind Pharm . 1990;16(7):1203-1216.
 
25. Udeala OK, Aly SAS. The effect of microencapsulation with dika wax on the degradation and dissolution of aspirin tablets. Drug Dev Ind Pharm . 1986;12(3):397-421.
 
26. Udeala OK, Onyechi JO, Agu SI. Preliminary evaluation of dika fat, a new tablet lubricant. J Pharm Pharmacol . 1980;32(1):6-9.
 
27. Chukwu A, Agarwal SP, Adikwu MU. Preliminary evaluation of dika wax as a sealant in quinine hydrochloride microcapsules. STP Pharma Sci . 1991;1(2):121-124.
 
28. Okore VC. Effect of dika fat content of a barrier film coating on the kinetics of drug release from swelling polymeric systems. Boll Chim Farm . 2000;139(1):21-25.
 
29. Megwa SA. Evaluation of dika fat as a suppository base. Drug Dev Ind Pharm . 1987;13(15):2731-2748.
 
30. Isimi CY, Kunle OO, Bangudu AB. Some emulsifying and suspending properties of the mucilage extracted from kernels of Irvingia gabonensis . Boll Chim Farm . 2000;139(5):199-204.
 
31. Odeku OA, Patani BO. Evaluation of dika nut mucilage ( Irvingia gabonensis ) as binding agent in metronidazole tablet formulations. Pharm Dev Technol . 2005;10(3):439-446.
 
32. Omoruyi F, Adamson I. Digestive and hepatic enzymes in streptozotocin-induced diabetic rats fed supplements of dikanut ( Irvingia gabonensis ) and cellulose. Ann Nutr Metab . 1993;37(1):14-23.
 
33. Omoruyi F, Adamson I. Effect of supplements of dikanut ( Irvingia gabonensis ) and cellulose on plasma lipids and composition of hepatic phospholipids in streptozotocin-induced diabetic rat. Nutr Res . 1994;14(4):537-544.
 
34. Ngondi JL, djiotsa EJ, Fossouo Z, Oben J. Hypoglycaemic effect of the methanol extract of Irvingia gabonensis seeds on streptozotocin diabetic rats. Afr J Tradit Complement Altern Med . 2006;3(4):74-77.
 
35. Ngondi JL, Fossouo Z, Djiotsa E, Oben J. Glycaemic variations after administration of Irvingia gabonensis seeds fractions in normoglycemic rats. Afr J Tradit Complement Altern Med . 2006;3(4):94101.
 
36. Adamson I, Okafor C, Abu-Bakare A. Erythrocyte membrane ATPases in diabetes: effect of dikanut ( Irvingia gabonensis ). Enzyme . 1986;36(3):212-215.
 
37. Adamson I, Okafor C, Abu-Bakare A. A supplement of Dikanut ( Irvingia gabonesis ) improves treatment of type II diabetics. West Afr J Med . 1990;9(2):108-115.
 
38. Oben JE, Ngondi JL, Blum K. Inhibition of Irvingia gabonensis seed extract (OB131) on adipogenesis as mediated via down regulation of the PPARgamma and leptin genes and up-regulation of the adiponectin gene. Lipids Health Dis . 2008;7:44.
 
39. Ngondi JL, Etoundi BC, Nyangono CB, Mbofung CM, Oben JE. IGOB131, a novel seed extract of the West African plant Irvingia gabonensis , significantly reduces body weight and improves metabolic parameters in overweight humans in a randomized double-blind placebo controlled investigation. Lipids Health Dis . 2009;8:7.
 
40. Ngondi JL, Mbouobda HD, Etame S, Oben JE. Effect of Irvingia gabonensis kernel oil on blood and liver lipids on lean and overweight rats. J Food Technol . 2005;3(4):592-594.
 
41. Ngondi JL, Oben JE, Minka SR. The effect of Irvingia gabonensis seeds on body weight and blood lipids of obese subjects in Cameroon. Lipids Health Dis . 2005;4:12.
 
42. Oben JE, Ngondi JL, Momo CN, Agbor GA, Sobgui CS. The use of a Cissus quadrangularis / Irvingia gabonensis combination in the management of weight loss: a double-blind placebo-controlled study. Lipids Health Dis . 2008;7:12.
 
43. Agbor GA, Oben JE, Ngogang JY, Xinxing C, Vinson JA. Antioxidant capacity of some herbs/spices from cameroon: a comparative study of two methods. J Agric Food Chem . 2005;53(17):6819-6824.
 
44. Kuete V, Wabo GF, Ngameni B, et al. Antimicrobial activity of the methanolic extract, fractions and compounds from the stem bark of Irvingia gabonensis (Ixonanthaceae). J Ethnopharmacol . 2007;114(1):54-60.
 
45. Fadare DA, Ajaiyeoba EO. Phytochemical and antimicrobial activities of the wild mango- Irvingia gabonensis extracts and fractions. Afr J Med Med Sci . 2008;37(2):119-124.
 
46. Raji Y, Ogunwande IA, Adesola JM, Bolarinwa AF. Anti-diarrhegenic and anti-ulcer properties of Irvingia gabonensis in rats. Pharm Biol . 2001;39(5):340-345.
 
47. Abdulrahman F, Inyang IS, Abbah J, Binda L, Amos S, Gamaniel K. Effect of aqueous leaf extract of Irvingia gabonensis on gastrointestinal tract in rodents. Indian J Exp Biol . 2004;42(8):787-791.
 
48. Adebayo-Tayo BC, Onilude AA, Ogunjobi AA, Gbolagade JS, Oladapo MO. Detection of fungi and aflatoxin in shelved bush mango seeds ( Irvingia spp.) stores for sale in Uyo, Eastern Nigeria. Electron J Environ Agric Food Chem . 2006;5(5):1569-1574.
Najczęstsze pytania

1. Czym jest african mango?

African mango powstał na bazie pełnego witamin i minerałów oraz związków roślinnych afrykańskiego mango.  Najbardziej aktywnym składnikiem owocu jest właśnie wyciąg z nasion. Badania wykazują, że ten wartościowy składnik wspomaga spalanie tkanki tłuszczowej i bardzo korzystnie wpływa na naszą gospodarkę hormonalną. African mango zawiera również duże ilości cennego błonnika, pomocnego w trawieniu.
 
2. Jak to możliwe, że nasiona african mango są tak pomocne w utracie wagi?
 
Kluczem do odpowiedzi na to pytanie jest: Leptyna.
 
Leptyna jest hormonem produkowanym przez adipocyty (komórki tłuszczowe), którego zadaniem jest utrzymanie szczupłej budowy ciała poprzez co najmniej dwa różne mechanizmy:
 
Pierwszy moduluje apetyt poprzez wiązanie do receptorów w określonym obszarze mózgu, znanego jako podwzgórze, sygnalizując o sytości. Tym samym hormon ten odpowiada za informowanie mózgu o tym, że jesteśmy najedzeni.

W drugim, leptyna poprawia zdolność organizmu do wykorzystania zgromadzonego tłuszczu jako źródła energii.

Zaburzenia wytwarzania tego hormonu bądź niewrażliwość receptorów dla tego hormonu prowadzi często do nadwagi i otyłości.

3. Czy wystarczy zwiększyć poziom Leptyny?
 
Wydawałoby się, iż nie ma nic prostszego niż zwiększenie poziomu leptyny aby osiągnąć wymarzony cel utraty wagi.
Nasz organizm jest jednak znacznie bardziej skomplikowany. Badania wykazały, że  ludzie otyli mają paradoksalnie znacznie wyższe poziomy leptyny.
 
Problem tkwi nie w samej ilości produkowanej leptyny co w oporności na nią. Przy ciągłym przejadaniu się nasz organizm przestaje reagować na leptynę. Komórki tłuszczowe zwiększają się, nasza możliwość spalania tłuszczu pogarsza się , wciąż jesteśmy głodni a finalnie tyjemy.
 
Aby nie zanudzać Was długą lekcją biochemii w uproszczeniu powiemy, że african mango poprzez szereg reakcji zwiększa wrażliwość organizmu na leptynę. A to oznacza, że czujemy się syci szybciej i łatwiej spalamy tłuszcz wykorzystując go jako energię. 
 
4. Dlaczego african mango działa tak kompleksowo?
 
Kluczem to zarządzania wagą jest uruchomienie wszystkich korzystnych procesów aby wspólnie się wspierały.
Irvingia gabonensis wykazuje duży wpływ na różne hormony , enzymy i funkcje organizmu. Zawarte w nim Polifenole to różnorodna klasa związków roślinnych (flawony, flawolnole, flawanomy, katechiny, garbniki i fenelokwasy) wykorzystywanych przy wielu dolegliwościach. Mieszanka polifenoli, witamin i minerałów zawarta w afrykańskim mango efektywnie zwiększa wrażliwość receptorów komórkowych. Tym samym zwiększa się nasza wrażliwość na leptynę i insulinę, chroniąc nas przed powstaniem nowych komórek tłuszczowych.
 
Ponadto dzięki właściwościom polifenoli nasilają się procesy lipolizy. Oznacza to, że organizm może korzystać z nagromadzonych wcześniej zapasów tłuszczu zapobiegając odkładaniu się nowych.
 
5. Czy stosowanie african mango jest bezpieczne?
 
W przeciwieństwie do wielu innych produktów nie zawiera substancji przeciwzbrylających, wypełniających, wiążących, konserwujących, stablizujących. Brak też aromatów czy barwników.
African mango jest naturalnym ekstraktem roślinnym, a badania potwierdzają bezpieczeństwo stosowania.
 
6.Kiedy widać pierwsze efekty działania?
Każdy organizm jest inny. Wszystko zależy od wielu czynników, zarówno od naszego stanu psychofizycznego jak i od diety, stylu życia i aktywności fizycznej. W przypadku african mango pierwsze oznaki możemy zauważyć już 4 do 8 tygodni stosowania.
 
Zasadą jest fakt, że suplementy nie są lekami. Ekstrakty roślinne wymagają dłuższego stosowania niż w przypadku leków, ale a ich działanie jest dużo bardziej naturalne i bezpieczne dla organizmu jeśli stosowane są zgodnie z zaleceniami. Dla uzyskania pełnych efektów warto zwiększyć również aktywność fizyczną i stosować odpowiednią dietę.
 
7. Jakie są naturalne sposoby poprawy wrażliwości na leptynę?
 
Skłonności do określonego stężenia leptyny we krwi są mają podłoże głównie genetyczne, jednak duży wpływ na funkcjonowanie regulatorów tłuszczu odgrywa tryb życia i dieta. Co robić i co jeść, żeby poziom leptyny był odpowiedni i komunikacja leptyna-mózg sprawna?
 
Sen:
Osoby, które śpią 7-8 godzin, mają wyższy poziom leptyny i niższy współczynnik tłuszczu. Sen jest dobry nie tylko na zachowanie
odpowiedniej masy ciała, lecz także pomaga w utrzymaniu dobrego samopoczucia, co odgrywa niebagatelną rolę w procesie odchudzania. Żelazna zasada obowiązuje i tutaj - nie należy jeść późno w nocy.
 
Zróżnicowana dieta:
Urozmaicona dieta to klucz do zdrowego trybu życia. Świeże naturalne produkty, owoce, warzywa, ryby i białe mięso złożą się na zdrowy jadłospis. Do potraw warto dodawać rozmaitych ziół, ale trzeba unikać tych bardzo ostrych (np. chilli). Na leptynę dobrze wpłyną orzechy włoskie, migdały, sezam i siemię lniane. Należy zwracać uwagę na indeks glikemiczny i wybierać te produkty,które mają niski IG. Jedz małe posiłki w regularnych odstępach. Pamiętaj o spożywaniu produktów bogatych w błonnik. Generalnie rzecz biorąc - odżywiaj się zdrowo.
 
Ruch:
Aktywność fizyczna to podstawa. Najlepiej regularnie wykonywać ćwiczenia wyciskające pot. Treningi aerobowe wspomagają produkcję leptyny.