PL
Scroll Top
Logo Boca Botanica
Immunity

Acerola

Acerola

Owoc ten jest najbogatszym na świecie źródłem naturalnej witaminy C i flawonoidów. Kompleks  aceroli oraz bioflawanoidów cytrusowych stabilizuje witaminę C hamując jej rozkład oraz zwiększa jej przyswajalność. 

ACEROLA  - Ekstrakt z owoców standaryzowany do zawartości 25% witaminy C. Acerola to wiecznie zielona roślina, pochodząca z Ameryki Południowej. Jest najbogatszym na świecie źródłem naturalnej łatwo przyswajalnej witaminy C. Jeden owoc aceroli ważący 4,5 g ma tyle witaminy C co kilogram cytryn. Jedna mała szklanka (180 ml) soku z aceroli może zawierać tyle witaminy C co 14 litrów soku pomarańczowego.

Dzięki wysokiej zawartości bioaktywnych substancji roślinnych i mineralnych jest łatwo przyswajalna i wielokrotnie skuteczniejsza niż preparaty syntetyczne.  Zawiera witaminę A, B1, B2, niacynę PP, białka, żelazo, fosfor, wapń, magnez, mangan, kwas jabłkowy.

BIOFLOWONOIDY CYTRUSOWE - - ekstrakt z owoców cytrusowych standaryzowany na zawartość bioflawonoidów - naturalnych substancji nadających roślinom kolor.

Mają za zadanie ochronę komórek przed szkodliwym działaniem wolnych rodników co wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego organizmu, w szczególności układu immunologicznego.

Stabilizują witaminę C hamując jej rozkład i zwiększając przyswajalność.

Skład Jedna kapsułka Dzienna porcja
3 kapsułki
Acerola (Malpighia glabra L.) ekstrakt standaryzowany 25% 550 mg 1650 mg
w tym witamina C 137,5 mg 412,5 mg
Ekstrakt z cytrusów 10% 50 mg 150 mg
w tym bioflawonoidy cytrusowe     5 mg 15 mg
 

Producent: Biovitalic Sp. z o. o.

Suplement diety Acerola masa netto 70g. Opakowanie 100 kapsułek.

Składniki: ekstrakt z owoców aceroli (Malpighia glabra L.), ekstrakt z cytrusów (w tym bioflawonoidy cytrusowe), otoczka kapsułki - żelatyna.

ZALECANE SPOŻYCIE I PRZECHOWYWANIE

  • Zalecana dzienna porcja konieczna dla uzyskania korzystnego działania: 1 kapsułkę 3 razy dziennie, minimum 30 minut przed posiłkiem.
  • Zalecany jest zrównoważony sposób żywienia i zdrowy tryb życia.
  • Nie przekraczać zalecanej do spożycia dziennej porcji.
  • Produkt nie może być stosowany jako substytut zróżnicowanej diety i zdrowego stylu życia.
  • Nie stosować w przypadku uczulenia na którykolwiek ze składników.
  • W przypadku wystąpienia niepożądanych objawów należy przerwać stosowanie i skonsultować się z lekarzem.
  • W przypadku kobiet w ciąży, kobiet karmiących, lub osób stosujących leki - suplementacja powinna zostać skonsultowana z lekarzem.
  • Przechowywać w miejscu suchym, w temperaturze pokojowej, w miejscach niedostępnych dla małych dzieci.

1. Silne działanie antyoksydacyjne
Ochrania składniki komórek przed uszkodzeniem oksydacyjnym, usuwając wolne rodniki

2. Prawidłowy metabolizm energetyczny
Witamina C przyczynia się do utrzymania właściwego metabolizmu energetycznego

3. Wspomaga odporność organizmu
Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego u dorosłych i dzieci

4. Wspiera układ nerwowy
Witamina C pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego

5. Promienna cera
Oprócz tego, że sama witamina C jest silnym przeciwutleniaczem, zawiera jeszcze karotenoidy i antocyjany oraz pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E

6. Witamina C bierze udział w syntezie kolagenu
Co pozwala na prawidłowe funkcjonowania naczyń krwionośnych, skóry, kości, zębów i chrząstki

7. Zmniejszenie zmęczenia
Witamina C przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia

8. Wzmacnia wchłanianie innych substancji
Witamina C zwiększa wchłanianie żelaza, co ma wpływ na tworzenie hemoglobiny i czerwonych krwinek (erytrocytów)

9. Najlepsza przyswajalność
Kombinacja składników roślinnych i mineralnych sprawia, że Acerola ma bardzo dużą (do 90%) przyswajalność

10. Kompleksowy skład
Przeciwutleniacze stabilizują witaminę C hamując jej rozkład i zwiększając przyswajalność.

11. Udział w prawidłowym przebiegu funkcji psychicznych
Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych

12. Witamina C dla sportowców
Pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich

W mediach

Wkrótce.

Badania

 

In vivo antimutagenic effects of the Barbados cherry fruit (Malpighia glabra Linnaeus) in a chromosomal aberration assay.

Düsman E, Almeida IV, Tonin LT, Vicentini VE.

Genet Mol Res. 2016 Dec 19;15(4). doi: 10.4238/gmr15049036.

 

Protective effects of acerola juice on genotoxicity induced by iron in vivo.

Horta RN, Kahl VF, Sarmento Mda S, Nunes MF, Porto CR, Andrade VM, Ferraz Ade B, Silva JD.

Genet Mol Biol. 2016 Mar;39(1):122-8. doi: 10.1590/1678-4685-GMB-2015-0157.

 

Metabolic engineering of the fungal D-galacturonate pathway for L-ascorbic acid production.

Kuivanen J, Penttilä M, Richard P.

Microb Cell Fact. 2015 Jan 8;14:2. doi: 10.1186/s12934-014-0184-2.

 

Radioprotective effect of the Barbados Cherry (Malpighia glabra L.) against radiopharmaceutical iodine-131 in Wistar rats in vivo.

Düsman E, Berti AP, Mariucci RG, Lopes NB, Tonin LT, Vicentini VE.

BMC Complement Altern Med. 2014 Jan 31;14:41. doi: 10.1186/1472-6882-14-41.

 

Cytotoxic and mutagenic effects of iodine-131 and radioprotection of acerola (Malpighia glabra L.) and beta-carotene in vitro.

Almeida IV, Düsman E, Heck MC, Pamphile JA, Lopes NB, Tonin LT, Vicentini VE.

Genet Mol Res. 2013 Dec 10;12(4):6402-13. doi: 10.4238/2013.December.10.1.

 

Genotoxic and antigenotoxic activity of acerola (Malpighia glabra L.) extract in relation to the geographic origin.

Nunes Rda S, Kahl VF, Sarmento Mda S, Richter MF, Abin-Carriquiry JA, Martinez MM, Ferraz Ade B, Da Silva J.

Phytother Res. 2013 Oct;27(10):1495-501. doi: 10.1002/ptr.4896. Epub 2012 Nov 26.

 

Antigenotoxicity and antioxidant activity of Acerola fruit (Malpighia glabraL.) at two stages of ripeness.

Nunes Rda S, Kahl VF, Sarmento Mda S, Richter MF, Costa-Lotufo LV, Rodrigues FA, Abin-Carriquiry JA, Martinez MM, Ferronatto S, Ferraz Ade B, da Silva J.

Plant Foods Hum Nutr. 2011 Jun;66(2):129-35. doi: 10.1007/s11130-011-0223-7.

 

Gene expression of monodehydroascorbate reductase and dehydroascorbate reductase during fruit ripening and in response to environmental stresses in acerola (Malpighia glabra).

Eltelib HA, Badejo AA, Fujikawa Y, Esaka M.

J Plant Physiol. 2011 Apr 15;168(6):619-27. doi: 10.1016/j.jplph.2010.09.003. Epub 2010 Oct 8.

 

Increase in ascorbate content of transgenic tobacco plants overexpressing the acerola (Malpighia glabra) phosphomannomutase gene.

Badejo AA, Eltelib HA, Fukunaga K, Fujikawa Y, Esaka M.

Plant Cell Physiol. 2009 Feb;50(2):423-8. doi: 10.1093/pcp/pcn206. Epub 2009 Jan 2.

 

Gene expression of ascorbic acid biosynthesis related enzymes of the Smirnoff-Wheeler pathway in acerola (Malpighia glabra).

Badejo AA, Fujikawa Y, Esaka M.

J Plant Physiol. 2009 Apr 1;166(6):652-60. doi: 10.1016/j.jplph.2008.09.004. Epub 2008 Oct 25.

 

Analysis of GDP-D-mannose pyrophosphorylase gene promoter from acerola (Malpighia glabra) and increase in ascorbate content of transgenic tobacco expressing the acerola gene.

Badejo AA, Tanaka N, Esaka M.

Plant Cell Physiol. 2008 Jan;49(1):126-32. Epub 2007 Nov 23.

 

Cloning and expression of GDP-D-mannose pyrophosphorylase gene and ascorbic acid content of acerola (Malpighia glabra L.) fruit at ripening stages.

Badejo AA, Jeong ST, Goto-Yamamoto N, Esaka M.

Plant Physiol Biochem. 2007 Sep;45(9):665-72. Epub 2007 Jul 26.

 

Acerola (Malpighia glabra L., M. punicifolia L., M. emarginata D.C.): agriculture, production and nutrition.

Johnson PD.

World Rev Nutr Diet. 2003;91:67-75. Review. No abstract available.

 

Leung AY, Foster S. Encyclopedia of Common Natural Ingredients Used in Food, Drugs, and Cosmetics . 2nd ed. New York, NY: J. Wiley and Sons; 1996:6-7.

Visentainer JV, Vieira OA, Matsushita M, de Souza NE. Vitamin C in Barbados cherry Malpighia glabra L. pulp submitted to processing and to different forms of storage. Arch Latinoam Nutr . 1998;48:256-259.

de Medeiros R. Proportion of ascorbic, dehydroascorbic and diketogulonic acids in green or ripe acerola ( Malpighia punicifolia ) [in Portuguese]. Rev Bras Med . 1969;26:398-400.


Leme J Jr, Fonseca H, Nogueira JN. Variation of ascorbic acid and beta-carotene content in lyophilized cherry from the West Indies ( Malpighia punicifolia L.) [in Portuguese]. Arch Latinoam Nutr . 1973;23:207-215.

Visentainer JV, Vieira OA, Matsushita M, de Souza NE. Physico-chemical characterization of acerola ( Malpighia glabra L.) produced in Maringa, Parana State, Brazil [in Portuguese]. Arch Latinoam Nutr . 1997;47:70-72.


Hwang J, Hodis HN, Sevanian A. Soy and alfalfa phytoestrogen extracts become potent low-density lipoprotein antioxidants in the presence of acerola cherry extract. J Agric Food Chem . 2001;49:308-314.

Caceres A, Lopez B, Juarez X, del Aguila J, Garcia S. Plants used in Guatemala for the treatment of dermatophytic infections. 2. Evaluation of antifungal activity of seven American plants. J Ethnopharmacol . 1993;40:207-213.

 

http://europepmc.org/abstract/med/17024954

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814600001527

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.50592

https://www.jstage.jst.go.jp/article/jnsv1973/48/1/48_1_69/_article

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0889157508000227

http://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814601001042

https://books.google.com/booksid=ZVSh_u7KxQIC

http://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1271/bbb.69.280

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf1036596

 

 
Najczęstsze pytania

 
 
1. Co czyni Acerolę tak skuteczną?
 
Acerola zawiera naturalną witaminę C i A o dużej aktywności. Ta wyjątkowa kompozycja witamin oraz innych składników występujących w naturalnej formie, zwiększa działanie witaminy C w naszym organizmie,wzmaga produkcję przeciwciał oraz znacznie wspomaga działanie przeciwutleniaczy.
 

2. Czy kwas askorbinowy i naturalna witamina C z aceroli jest tym samym?

 
Kwas askorbinowy (nie będący naturalną formą witaminy C) w większości przypadków jest wytwarzany z syropu zboża kukurydzianego o wysokiej zawartości fruktozy, który nie jest brany z pokarmu, lecz syntezowany chemicznie.
 
Kwas askorbinowy nie jest bioaktywny i brakuje w nim większości tego, co występuje w naturze. Pamiętaj, że kwas askorbinowy nie ma innych witamin, minerałów, enzymów zawartych w ekstraktach żywnościowych.
 
Naturalna witamina C ma potencjał 8-krotności zdolności kwasu askorbinowego.
 

3. Jaka jest przewaga naturalnej witaminy C?

Syntetyczny kwas askorbinowy ma ograniczoną bioaktywność. W przeciwieństwie do niego, ??naturalna witamina C ma wszystkie minerały, witaminy, enzymy wspomagające jej biologiczną aktywność.
 
Nasze ciało nie jest w stanie dobrze wykorzystać syntetycznej witaminy C, ponieważ brakuje jej konkretnych naturalnych substancji towarzyszących, które są odpowiedzialne za wchłanianie witamin.
 
Ekstrakt z aceroli składa się z całych owoców, co oznacza, że zawiera witaminy oraz niezbędne włókna roślinne i flawonoidy, które są ważnymi czynnikami naszej biodostępności.
 
"Biodostępność" jest wskaźnikiem tego jak szybko nasz organizm jest w stanie wchłonąć i wykorzystać witaminy.
 

4. Jaka jest przewaga aceroli nad innymi roślinami?

Przewaga aceroli nad dobrze nam znanymi porzeczkami czy cytryną wynika nie tylko z zawartości określonej ilości kwasu askorbinowego. W aceroli  znajdują się także inne substancje, które w organizmie człowieka działają stymulująco na wchłanianie oraz metabolizm witamin. 
 
Kluczem do skuteczności nie jest wyizolowanie witaminy C, ale podanie jej razem ze wszystkim dodatkowo występującymi naturalnie w roślinie substancjami. Dzięki temu cząstki witamin będą dobrze wchłaniane.
 
5. Kiedy rozpocząć suplementację witaminy C?
 
Suplementację codzienną witaminy C najlepiej ograniczać – zrównoważona dieta całkowicie eliminuje niedobory kwasu askorbinowego. Jeśli z jakichś przyczyn dieta jest uboga w witaminę C, wówczas można przyjmować nieduże ilości suplementów z aceroli.
 
W przypadku witaminy C organizm nie tworzy jej zapasów. Oznacza to,że nie można przyjąć witaminy C na zapas. Można natomiast tak jak w przypadku innych witamin przedawkować ją. Duże obciążenie nerek i wątroby spowodowane koniecznością usuwania nadmiaru witamin może spowodować dysfunkcję lub trwałe uszkodzenie tych narządów.
 
Dlatego tak ważne jest dostarczanie witaminy C przez cały dzień w rozłożeniu na porcje. Acerola poprzez wysokie stężenie witaminy C w naturalnych kompleksach wykazuje pozytywne działanie w szerokim zakresie oddziaływania na ludzki organizm.
 
Witamina C może być przyjmowana także przez pewien czas po wyleczeniu choroby, kiedy w organizmie wytwarzane są białe krwinki odtwarzające stan liczbowy sprzed infekcji oraz dodatkowe partie limfocytów specyficznych dla danego patogenu. Do ich syntezy potrzeba sporo witaminy C, jednak kiedy skończy się odtwarzanie białych ciałek, będzie ona praktycznie zbędna.
 
Również sportowcy potrzebują większych ilości witaminy C dlatego należy o tym pamiętać gdy sport uprawiamy przynajmniej 3 razy w tygodniu.
 
6. Czy acerola jest dla mnie?
 
Skorzystaj z aceroli, zamiast z syntetycznych witamin dostępnych w aptekach – naturalna ma zdecydowanie wyższą przyswajalność, a więc poszukujesz się lepiej dużo szybciej niż przy przyjmowaniu konwencjonalnych suplementów. Maksymalna dzienna dawka witaminy C z suplementów to 1 gram w okresie zwiększonego zapotrzebowania. W okresie normalnej odporności, według różnych źródeł, należy przyjmować tylko od 60 do 250 miligramów kwasu askorbinowego
 
7. Jakie są objawy niedoboru witaminy C?
 
- słaba odporność na zakażenia i choroby
- kłopoty ze snem
- negatywne usposobienie
- osłabienie organizmu
- zwiększona podatność na ból
- obniżona wydolność fizyczna
- utrata apetytu
- nastroje depresyjne
- zmniejszona koncentracja
- bóle w stawach i mięśniach